Jonsereds trädgårdar

Igår tog vi en tur till Jonsered och besökte Jonsereds trädgårdar, en dryg mil från Göteborg. Jonsered är en gammal bruksort med välbevarade tegelhus, där fabriksägaren för nästan 150 år sedan uppförde Jonsereds herrgård med tillhörande trädgård. Trädgårdarna glömdes dock bort i takt med att fabrikerna lades ner. 2014 invigdes de nyanlagda trädgårdarna och de är en fri tolkning av hur det såg ut på den tiden det var en herrgårdsträdgård. Jonsereds trädgårdar är också en av parkerna i Gothenburg Green World.

Jonsereds trädgårdar

Man märkte inte riktigt att hösten kommit, det fanns fortfarande  massor av blommande dahlior i backen mellan herrgården och trädgårdarna.

Dahlia 1

Dahlia 2

Trädgården består av fyra trädgårdskvarter med olika teman. Vi vandrade runt mellan formträdgården och rosenträdgården.

I rosenträdgården blommade trädgårdsnävorna i massor.
I rosenträdgården blommade trädgårdsnävorna i massor.
Blommande rosenskäror.
Rosenskäror i så fina färger att man nästan tror det är sommar.

De andra två kvarteren var köksträdgården och utställningsträdgården. Den sistnämnda förändras varje år och i år hade verkligen kreativiteten och lekfullheten fått rejält med utrymme.

Krukor

Krasse i köksträdgården

Vackra störbönor – men vilken sort?

En fika på Kafé Grindstugan hann vi också med.

Kafe Grindstugan

Jonsered med sina fina gamla tegelhus och naturreservatet Bokedalen är ett härligt utflyktsmål och med Jonsereds trädgårdar har man fått ytterligare en anledning att åka hit.

4 reaktion på “Jonsereds trädgårdar”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *